Είστε εδώ
Home > ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΡΑΠΤΙΚΗΣ > ΡΑΨΙΜΟ ΜΕ ΒΕΛΟΥΔΟ

ΡΑΨΙΜΟ ΜΕ ΒΕΛΟΥΔΟ

ραψιμο με βελουδο ,μαθετε τις ιδιοτητες και τα χαρακτηριστικα του

ΡΑΨΙΜΟ ΜΕ ΒΕΛΟΥΔΟ

Ραψιμο με βελουδο, η γνώση ενός υφάσματος είναι απαραίτητη για την κατανόηση των ιδιαιτέρων ιδιοτήτων του και των ειδικών απαιτήσεων. Ένα επιτυχημένο σχέδιο ραφής αρχίζει με την επιλογή του σωστού υφάσματος για ένα συγκεκριμένο πατρόν.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΒΕΛΟΥΔΟ

Το βελούδο είναι ένας τύπος υφάσματος με πέλος. Τα υφάσματα με πέλος έχουν μια ασαφή, τριχωτή επιφάνεια. Υφάσματα με πέλος είναι το βελούδο, το velveteen, το κοτλέ, το πετσετέ, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά. Υπάρχουν δύο κατηγορίες υφασμάτων που κατασκευάζονται με δύο διαφορετικούς τρόπους.

Μια κοντινή όψη σε ένα βελούδο από συνθετικό ρεγιόν  και μια κοντινή όψη σε ένα ελαστικό βελούδο
 Στη σύγχρονη κατασκευή, το βελούδο είναι συνήθως υφασμένο ως διπλό πανί. Τα νήματα του στημονιού αλληλοσυνδέονται μεταξύ των δύο τεμαχίων υφάσματος. Μόλις δημιουργηθεί το ύφασμα, χρησιμοποιείται μια λεπίδα για να κόψει τα δύο τεμάχια υφάσματος μεταξύ τους κατά μήκος του στημονιού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα μαλακό, κοφτό ύφασμα. Το ελαστικό βελούδο δημιουργείται με την ίδια διαδικασία.

Τα υφάσματα με πέλος διατίθενται σε ποικίλα. Αρχικά, το βελούδο κατασκευάστηκε από μετάξι, αλλά οι συνθέσεις από ρεγιόν και συνθετικών είναι οι πιο συνηθισμένες στα μέσα καταστήματα υφασμάτων. Ακόμη και βελούδα που επισημαίνονται ως μεταξωτά βελούδα είναι συχνά μεταξωτά νήματα  σε μια υφαντή βάση από ρεγιόν. Δοκιμάστε να ελέγξετε την ετικέτα στο τόπι για τα ποσοστά περιεκτικότητας σε ίνες ή κάντε δοκιμή καίγοντας ένα κομμάτι για να έχετε μια καλύτερη ιδέα ως  προς το περιεχόμενο των ινών.

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΑΤΡΟΝ

Το βελούδο είναι ένα πλούσιο ύφασμα που προσθέτει πολυτέλεια σε οποιοδήποτε έργο, αλλά όπως και κάθε ύφασμα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέξετε το έργο σας με σύνεση για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να αναζητήσετε όταν αγοράζετε πατρόν.

Διατίθεται σε ποικίλα βάρη ανάλογα με την περιεκτικότητα του σε ίνες και το βάρος του υποστρώματος. Σκεφτείτε το κατά την επιλογή του πατρόν σας. Βελούδα από μετάξι ή ρεγιόν τείνουν να είναι ελαφρύτερα και περισσότερο drape, ιδανικά για όχι πολύ στενά ενδύματα . Εάν δουλεύετε με ένα βαρύτερο βελούδο και είστε έτοιμοι για μια πρόκληση, τα εφαρμοστά σακάκια και τα φορέματα είναι διαχρονικά κλασικά που θα τα φορέσετε πολύ καιρό. Για να προσθέσετε δύναμη και ανθεκτικότητα σε ειδικά βελούδινα ενδύματα, σκεφτείτε να προσθέσετε επιπλέον στρίφωμα. 

Διαμόρφωση: Γενικά, όταν έχετε ραψιμο με βελουδο, όσο λιγότερα κάνετε τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχετε. Οι πένσες και οι περιτυλιγμένες ραφές απαιτούν αρκετή πίεση με το σίδερο, και ο χειρότερος εχθρός του βελούδου είναι ένα καυτό σίδερο . Ψάξτε για πατρόν με σούρες ή πιέτες αντί για πένσες.

Κλείσιμο: Αφιερώστε χρόνο για να προσθέσετε κλεισίματα υψηλής ποιότητας σε βελούδινα ενδύματα. Αν το πατρόν διαθέτει κουμπιά, σκεφτείτε το είδος των κουμπιών . Για τα ενδύματα που απαιτούν φερμουάρ, αποφύγετε τα αόρατα φερμουάρ. Συχνά το πέλος μπορεί να πιαστεί στα δόντια και να καταστραφεί. Αντί αυτού, επιλέξτε χειροποίητα φερμουάρ για ένα φινίρισμα υψηλής ποιότητας.

Το ελαστικό βελούδο προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία και λιγότερη ταλαιπωρία. Επειδή τα ελαστικά υφάσματα απαιτούν λιγότερα στον τρόπο κλεισίματος και διαμόρφωσης, μπορείτε να δοκιμάσετε τις τεχνικές κοπής και ραψίματος που περιγράφονται παρακάτω.

Προετοιμασία

Κάθε ειδικός στη ραπτική θα σας πει ότι εάν θέλετε αποτελέσματα υψηλής ποιότητας, είναι απαραίτητο να κάνετε την αναγκαία προετοιμασία. Λαμβάνοντας τον απαραίτητο χρόνο να κόψετε και να σημαδέψετε με ακρίβεια, και να διασφαλίσετε την ακριβή ραφή.

ΚΟΨΙΜΟ

Η διαδικασία για την κοπή βελούδου είναι παρόμοια με αυτή της κοπής του μεταξιού ή άλλα λεπτά υφάσματα. Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι πρέπει να κόβετε το βελούδο σε μονό στρώμα. Αυτό βέβαια θα απαιτήσει να κάνετε λίγο παραπάνω χρόνο για να τελειώσετε.

Δεύτερον, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι πιθανότατα δεν θα είστε σε θέση να κόψετε το ύφασμά σας σύμφωνα με τη διάταξη του πατρόν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει να κόβετε σύμφωνα με τη φορά του πέλους. Ο καλύτερος τρόπος είναι να πάρετε στα χέρια σας κάποιο βελούδο. Όταν κινείτε το χέρι σας κατά μήκος της καλής πλευράς του υφάσματος, θα αισθάνεστε ομαλά όταν κινείστε προς την κατεύθυνση του πέλους και όχι αντίθετα.
Στο αριστερό δείγμα, το πέλος είναι στραμμένο προς τα κάτω, καταλήγοντας σε πιο σκούρο χρώμα. Στο δεξιό δείγμα, πέλος είναι στραμμένο προς τα πάνω, δημιουργώντας ένα πιο ζωντανό χρώμα.

Αυτό είναι το κλειδί για να κόψετε όλα τα σχέδια με την ίδια κατεύθυνση. Παραδοσιακά, το πέλος πρέπει να τρέχει προς την κάτω μεριά του ρούχου, πράγμα που σημαίνει ότι όταν τρέχετε το χέρι σας από την κορυφή του ρούχου προς τα κάτω, θα νοιώθετε ομαλό το βελούδο. 

Τοποθετήστε προσεκτικά όλα τα κομμάτια του πατρόν σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χώρο. 

Τώρα που έχετε προετοιμάσει τα κομμάτια, σχεδιάστε τη διάταξη κοπής, και τελικά κόψτε το ύφασμά σας. Καλύψτε την επιφάνεια κοπής με λεπτό χαρτί, αυτό θα σας βοηθήσει να μετατοπίζετε το ύφασμά σας χωρίς να χάνετε τα σημάδια. Χρησιμοποιείτε περιστρεφόμενο κοπτικό – το οποίο συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

Τοποθετήστε το βελούδο πάνω από το λεπτό χαρτί και οργανώστε τα κομμάτια του πατρόν σας. Τα ελαφριά βάρη για πατρόν είναι χρήσιμα για τη διατήρηση του σχεδίου σας στη θέση του. 

ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΗ σήμανση είναι ένα άλλο μέρος όπου χρειάζεται να πάρετε το χρόνο σας. Χρησιμοποιείστε κλωστή και βελόνα αντί για καρφίτσες.

Ράψιμο

Έχετε σχεδιάσει, κόψει και προετοιμάσει με επιτυχία το βελούδο. Τώρα αρχίζει το διασκεδαστικό μέρος, και μπορείτε τελικά να δείτε το ένδυμά σας να παίρνει σχήμα.

ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΕΓια επαγγελματικό φινίρισμα, ελέγχετε πάντα τις βελονιές σας για να εξασφαλίσετε μια ομαλή και σταθερή εμφάνιση.

Ξέρετε αυτά τα μικροσκοπικά αποκόμματα που δεν τα κρατάτε χωρίς λόγο, είτε β) τα πετάτε στον κάδο απορριμμάτων. Αυτά τα απορρίμματα είναι τα πιο πολύτιμα εργαλεία για μια ομαλή εμπειρία ραπτικής. Πριν αγγίξετε ακόμη το κομμένο ύφασμα , πάντα  να δοκιμάζετε να ράψετε μερικά δείγματα.

Εάν χρησιμοποιείτε παραδοσιακό βελούδο, σας συνιστώ να ξεκινήσετε με μια βελόνα μεγέθους 70/11 microtex. Αν χρησιμοποιείτε βαρύτερο βελούδο, μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερη βελόνα. Για ελαστικό βελούδο , δοκιμάστε μια βελόνα ball point 75/11.

Χαλαρώστε την τάση σας . Λόγω του πέλους, η μέση ρύθμιση της έντασης μπορεί να είναι λίγο  σφιχτή για να χωρέσει τον επιπλέον όγκο. Μπορεί επίσης να πρέπει να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερο μήκος βελονιάς για να μειώσετε τα προβλήματα έντασης.

Τέλος, μειώστε την πίεση του ποδιού σας. Αυτό θα διασφαλίσει ότι τα δοντάκια  δεν “αρπάξουν” το ύφασμά σας.

Εάν ράβετε το ελαστικό βελούδο με τον κοπτοράπτη, ρυθμίστε διαφορετικά την τροφοδοσία για να βεβαιωθείτε ότι η ραφή σας τεντώνεται επαρκώς. Οι ραφές σας πρέπει να επιτρέπουν την ίδια ποσότητα τεντώματος με το κοινό ελαστικό ύφασμα.

Μόλις κάνετε αυτές τις ρυθμίσεις, δοκιμάστε σε ένα δείγμα υφάσματος και πραγματοποιήστε πρόσθετες προσαρμογές, όπως είναι απαραίτητο. Κάθε ραπτομηχανή και ύφασμα είναι διαφορετικά, οπότε  μην παραμελείτε τις δοκιμές.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΓΛΙΣΤΡΙΜΑ

Όταν κάνετε μια ραφή, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα σχέδιο διαγώνιας βελονιάς. Αυτό θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι το ύφασμα σας παραμένει ασφαλές καθώς ράβετε.

Όποιος έχει προσπαθήσει ποτέ να ράψει βελούδο ξέρει ότι αυτό που το κάνει δύσκολο να συνεργαστεί είναι η τάση του να γλιστράει. Creeping είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει δύο στρώματα υφάσματος που μετατοπίζονται ανεξάρτητα καθώς ράβονται. Ο λόγος που το βελούδο γλιστράει τόσο πολύ είναι, επειδή όταν τοποθετείτε τις καλές πλευρές μαζί, το πέλος του υφάσματος γλιστρά . Αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές όταν το ύφασμά σας βρίσκεται κάτω από το ποδαράκι και αρχίζετε τη ραφή.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το αποφύγετε είναι να κάνετε τις βελονιές σας πριν να ράψετε στη ραπτομηχανή.

ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΙΔΕΡΩΜΑΣιδερώνοντας το βελούδο

Με τα περισσότερα έργα ραπτικής, το σίδερο σας είναι ο καλύτερος φίλος σας, αλλά αυτό δεν ισχύει για το βελούδο. Τα σίδερα μπορούν να καταστρέψουν το πέλος, με αποτέλεσμα μια ανώμαλη επιφάνεια υφάσματος. Αλλά μην ανησυχείτε! Ακολουθούν ορισμένες λύσεις σιδερώματος.

  • Ο ατμός είναι ο καλύτερος φίλος σας! Αφαιρέστε απαλά τις ραφές  και στη συνέχεια εφαρμόστε πολύ ατμό στην ανάποδη πλευρά του υφάσματος.
  • Για να προστατέψετε τη καλή πλευρά του υφάσματος σας, ενώ σιδερώνετε στην ανάποδη πλευρά, προσπαθήστε να τοποθετήσετε ένα κομμάτι βελούδο με το πέλος προς τα επάνω για να αποτρέψετε το ύφασμα σας από το να καταστραφεί.
  • Εναλλακτικά, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια πετσέτα για να πιέσετε με το σίδερο.

Σε γενικές γραμμές, όταν πρόκειται για το φινίρισμα του βελούδου, υπάρχουν τρία πράγματα που θα πρέπει να αποφύγετε: σιδέρωμα – όπως αναφέρθηκε προηγουμένως και έντονη πίεση. Κρατήστε αυτό κατά νου, καθώς τελειώνετε τα σχέδια με το βελούδο σας και θα είστε ένα βήμα πιο κοντά στο να έχετε το υπέροχο φόρεμα των ονείρων σας.

Το ραψιμο με βελουδο  αξίζει ένα ειδικό φινίρισμα. Για το λόγο αυτό,χρησιμοποιείστε φόδρα όποτε είναι δυνατόν. Σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η επένδυση, διατηρείτε τη ραφή ελαφριά και απλή, αποφεύγοντας τις δεσμευμένες  και τις γαλλικές ραφές. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε χρησιμοποιήστε μια ανοιχτή βελονιά ζιγκ-ζαγκ για ένα φινίρισμα που δεν θα προσθέσει βάρος στις ραφές σας.

Για το στρίφωμα πρέπει να λάβετε υπόψη τους ίδιους κανόνες. Αποφύγετε τον όγκο και τις έντονες ραφές με το χέρι  και κάνετε ένα προσεκτικό στρίφωμα με κρυφή βελονιά. Μόλις το στρίφωμα σας είναι ασφαλώς ραμμένο χρησιμοποιήστε άφθονο ατμό για να εξομαλύνετε τη γραμμή.

πηγή:seamwork Το ραψιμο με βελουδο και άλλα πολυτελή υφάσματα χρειάζονται χρόνο για να απολαύσετε τη διαδικασία. Η βιασύνη προς τη γραμμή τερματισμού θα καταλήξει αναπόφευκτα σε τεμαχισμένο ύφασμα και δάκρυα. Αν θέλετε ένα πανέμορφο ένδυμα που θα κρεμάσετε στη ντουλάπα σας για τα επόμενα χρόνια, αφιερώστε χρόνο για να κόψετε με προσοχή, να δοκιμάσετε τα γαζιά σας και να ξεφορτωθείτε τις κλωστές τρυπώματος

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας δελτίο


Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και γίνετε μέλη της Ραπτικής για Όλους.

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα, συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αφήστε μια απάντηση

Top
error: Content is protected !!