ΕΝΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΡΟΥΧΟ
Πως να ραψετε ενα πετυχημενο ρουχο!!
Πόσοι και πόσες από μας δεν έχουμε θέσει στον εαυτό μας αυτό το ερώτημα; Γιατί κάποιοι βγάζουν διαμάντια από την δουλειά τους και εμείς δεν τα καταφέρνουμε;
Τελικά για να ράψετε ενα πετυχημενο ρουχο θα πρέπει να ακολουθήσετε τους κανόνες που θα διαβάσετε παρακάτω: Ξέρουμε ότι αυτό είναι τόσο ενοχλητικό να το διαβάζετε όταν θέλετε να ράψετε αμέσως ένα φόρεμα, ειδικά όταν βρίσκεστε σε μια κρίσιμη στιγμή, αλλά αυτή είναι μία από τις top προτάσεις για ενα πετυχημενο ρουχο.
1) Φέρτε το στα μέτρα σας
Αυτό είναι καθαρά και απλά!!. Ανεξάρτητα από το πόσο ταλαντούχος ο κατασκευαστής πατρόν είστε, δεν μπορείτε να περιμένετε ένα πατρόν να ταιριάξει κατευθείαν στο σώμα σας. Είναι μια εντελώς μη ρεαλιστική προσδοκία. Κάθε εταιρία που κατασκευάζει πατρόν χρησιμοποιεί διαφορετική μέθοδο και μεγέθη για να φτιάξει τα πατρόν της και όταν χρησιμοποιούμε εμπορικά πατρόν , αυτό πρέπει να το θυμόμαστε. Επιπλέον, ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικό βάρος, διαφορετικό ύψος και έχει διαφορετικές αναλογίες μήκους κορμού, μήκους βραχίονα κλπ. Εάν είχατε κάποιο τραυματισμό, η κάποια ιδιαιτερότητα στη στάση σας μπορεί να είναι διαφορετικές οι πλευρές σας και οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε αναλογικά το ίδιο και στις δύο πλευρές (σε αντίθεση με τα εμπορικά πατρόν) Δείτε πως να προσαρμόσετε το πατρόν σας εάν το σώμα σας έχει μετρήσεις που ανήκουν σε διαφορετικά μεγέθη
Σκεφτείτε λοιπόν όταν πάτε για ψώνια, πόσο απογοητευτικό είναι να βρείτε ρούχα που σας αρέσουν και που δεν σας ταιριάζουν. Δεν μιλάμε για ελαστικά (ζέρσεϊ) ρούχα που τεντώνουν, αλλά υφαντά, σταθερά ρούχα. Ακριβώς όπως δεν είμαστε το ίδιο μέγεθος όλοι και με τον ίδιο σωματότυπο , δεν μπορούμε να περιμένουμε από τα έτοιμα ρούχα να ταιριάζουν σε όλους.
Αν θέλετε, σκεφτείτε έτσι.
Στο θέατρο υπάρχουν διαφορετικοί ρόλοι για τους ηθοποιούς. Ο σχεδιαστής σχεδιάζει το ένδυμα και αγοράζει το ύφασμα και τα διακοσμητικά. Στη συνέχεια, δημιουργεί το πατρόν από το σκίτσο. Προετοιμάζει το ύφασμα για το ράψιμο. Στη συνέχεια το ταιριάζει στον ηθοποιό. Ένας ηθοποιός σχεδόν πάντα δεν φοράει κατευθείαν ένα ένδυμα χωρίς αλλαγές. Είναι εξαιρετικά σπάνιο … Όλοι αυτοί οι επαγγελματίες κάνουν προσαρμογές. Γι αυτό κάνουν το πρώτο ένδυμα σε φθηνό ύφασμα, διότι γνωρίζουν ότι πρόκειται να γίνουν αλλαγές. Αυτό πρέπει να το κρατήσουμε και στο μυαλό μας.
Κάντε λοιπόν ένα δοκιμαστικό με πολύ φθηνό ύφασμα!
Σίγουρα θα σας εξοικονομήσει χρήματα μακροπρόθεσμα. Κόψτε από το φτηνό ύφασμα και φυλάξτε το ακριβό για να το χρησιμοποιήσετε όταν θα έχετε τα τελικά σχέδια.
2) Επιλέξτε το ύφασμα σας με σύνεση
Εμείς επιλέγουμε από το γνωστό μας κατάστημα του Παπαδόπουλου, λόγω της πολύ καλής ποιότητας , της άψογης εξυπηρέτησης, καλών τιμών και τις γνώσεις τους στα υφάσματα!!! Ρωτάμε για ότι απορία έχουμε και μας δίνουν την σωστή λύση!!
Πολλοί από εσάς έχετε εμπειρία. Γνωρίζετε τι υφάσματα είναι, τι διαφορετικές ίνες έχουν και τι αποτέλεσμα θα έχετε από το ρούχο που θα φτιάξετε. Εάν θέλετε να κυματίζει, δεν επιλέγετε ένα βαρύ βαμβακερό ύφασμα ή ντένιμ προτιμάτε ένα όμορφο υφαντό ύφασμα. Αν θέλετε κάτι σφιχτό, παίρνετε ένα βαρύτερο ύφασμα που στέκεται καλά, όπως σατέν ή κρέπ. Όσοι δεν έχετε εμπειρία πιάστε το ύφασμα, και κοιταχτείτε σε έναν καθρέφτη, “φορέστε” το ύφασμα γύρω από τον ώμο σας. Ελέγξτε ότι το χρώμα σας ταιριάζει και ότι το ύφασμα κάνει ότι πρέπει για το σχέδιό σας. Διαβάστε τις προτάσεις του κατασκευαστή για το ύφασμα και λάβετε τις υπόψη σας. Όταν έχετε ράψει αρκετά για να μάθετε πως λειτουργούν τα υφάσματα, τότε μπορείτε να αποκλίνετε – αλλά μέχρι τότε, είναι καλύτερο να λάβετε υπόψη τις προειδοποιήσεις και να δώσετε προσοχή στην ποιότητα του υφάσματος , στο ντραπάρισμά του, στο χρώμα και στο στυλ. Λίγα χρήματα επιπλέον για καλό ύφασμα είναι μια καλή επένδυση. Και αν ράβετε ένα ύφασμα με κάποιο μοτίβο πρέπει να ταιριάζετε τα σχέδια, όπως και με το βελούδο, φροντίστε πάντα να αγοράζετε επιπλέον ύφασμα.( Δείτε: Υφασματολογία)
3) Επεξεργαστείτε το ύφασμά σας με τον ίδιο τρόπο που θα πλύνετε το έτοιμο ρούχο σας.
Δεν είναι διασκεδαστικό να ξοδεύετε πολλή ώρα στο ράψιμο μόνο και μόνο για να το δείτε να συρρικνώνεται αφού το πλύνετε .Κάνετε αυτό πρώτα και αν δεν ξέρετε πώς θα πρέπει να το πλύνετε ή τι θα είναι καλύτερο, ρωτήστε κάποιον που ξέρει.
4) Σημειώστε όλα τα σημάδια του πατρόν αμέσως μετά το κόψιμο των κομματιών.
Κάνετε το πριν αφαιρέσετε ακόμη το πατρόν από το ύφασμα που μόλις κόψατε. Σημειώστε με ακρίβεια όλες τις εγκοπές, τα βελάκια, τις κουκκίδες κλπ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό! Οι εγκοπές σας πρέπει να ταιριάζουν, γεγονός που σας επιτρέπει να γνωρίζετε ότι το ένδυμά σας προχωράει με τον τρόπο που πρέπει. Σημειώστε τα βελάκια σας και τραβήξτε τις γραμμές προσαρμογής εάν πρέπει. Ειδικά όταν ασχολείσαι με υφάσματα, τα σημάδια τείνουν να μετατοπίζονται. Βεβαιωθείτε ότι τα βελάκια σας είναι σωστά και αντικατοπτρίζονται και στις δύο πλευρές του υφάσματος. Πάντοτε δοκιμάστε τη μέθοδο που σημαδεύετε σε ένα μικρό κομμάτι του υφάσματος. Εάν δεν βγαίνει, καλύτερα να το μάθεις σε ένα μικρό κομμάτι από το να έχεις ένα όμορφο φόρεμα με ενοχλητικές κουκκίδες και γραμμές που θα ζουν για πάντα!
5) Να είστε πάντα προσεκτικοί για να κόψετε το ύφασμα με τη σωστή φορά.
Χρησιμοποιήστε την ευθεία άκρη ενός τραπεζιού με ένα χαρτόνι στην από κάτω όταν κόβετε αδύνατα, επιλεκτικά υφάσματα. Εάν το ύφασμά σας είναι πολύ παχύ, κόψτε το μονό, όχι διπλό. Σίγουρα, θέλει περισσότερο χρόνο, αλλά τουλάχιστον ξέρετε ότι τα κομμάτια δεν θα έχουν μετατοπιστεί! Κόψτε ένα κομμάτι κάθε φορά, είναι επίσης ο τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν μοτίβα, όπως μια ολόκληρη εκτύπωση.. Δείτε πως κόβουμε το ύφασμα
6) Κάντε μια συναρμολόγηση!
Προφανώς, αυτό δεν είναι πολύ ευχάριστο, αλλά πρέπει να κάνετε μια πρόβα για να βεβαιωθείτε ότι το ένδυμα σας ταιριάζει σωστά. Σε μια μακέτα, κάνετε όλες τις ραφές με ένα μεγάλο μήκος βελονιών, έτσι ώστε τα κομμάτια να είναι εύκολο να ξηλωθούν μετά και αν χρειαστεί να διορθώσετε το πατρόν. Φορέστε τα ρούχα και τα παπούτσια που θα φορέσετε με το τελικό ένδυμά. Κοιτάξτε σε έναν ολόσωμο καθρέφτη αν είναι δυνατόν και ελέγξτε το. Ιδιαίτερα χρήσιμα σημεία ελέγχου είναι το μήκος της μέσης να ταιριάζει στη φυσική μέση και να βρίσκεται ομαλά κάτω από το μπούστο, αν υπάρχουν σούρες, ελέγξτε τους ώμους. Ταιριάζουν σωστά, χωρίς σούρες και χωρίς να τραβιέται από κάποια μεριά. Η φούστα δείχνει κολακευτικά; Γυρίστε στο πλάι. Το μπροστινό ή το πίσω μέρος της φούστας πετάει περισσότερο από την άλλη πλευρά; Το μανίκι σας κρέμεται ευθεία όταν το χέρι σας είναι κάτω στην φυσική του θέση; Στη συνέχεια, ελέγξτε την πλάτη ή ζητήστε από έναν φίλο να τραβήξει μια φωτογραφία της πλάτης . Αυτή η εποχή των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών είναι εξαιρετική για δουλειές! Και μην επικρίνετε το πρόσωπό σας! Εξετάζετε το ρούχο σας, όχι το πρόσωπό σας.
7) Στα στάδια του σχεδιασμού, εξετάστε εάν θα φοδράρετε το ένδυμα
Αυτό γίνεται στην αρχή, όταν “σχεδιάζετε” το κομμάτι σας. Σκεφτείτε τα εσωτερικά μέρη σε σχέση με το ύφασμα που έχετε επιλέξει. Ποιο θα ήταν το καλύτερο φινίρισμα; Πώς θα τελειώσετε τις άκρες σας; Προγραμματίζοντας αυτά τα πράγματα στην αρχή θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε χωριά δυσκολίες. Μπορείτε πάντα να τα αλλάξετε αργότερα, αν χρειάζεται, αλλά έχοντας ένα αρχικό σχεδιασμό σίγουρα θα πάνε όλα καλά!!!
8) Πιέστε με το σίδερο όσο προχωράτε
Ακολουθήστε τους 5 κανόνες σιδερώματος . Αμέσως μετά την ολοκλήρωση ενός βήματος ραψίματος, πατήστε με το σίδερο! Κάνει πολύ πιο επαγγελματική την εμφάνιση των ενδυμάτων όταν τελειώσετε.
9) Χρησιμοποιήστε σωστές βελόνες!
Βελόνες και καρφίτσες, καθώς και μια καλά λαδωμένη ραπτομηχανή. Μια ευτυχισμένη ραπτομηχανή κάνει μια ευτυχισμένη ραπτική.
10) Όταν νομίζετε πως αποτύχατε σε κάτι
Όλοι έχουμε έργα που πήγαν στραβά!!! Αν συμβεί και σε σας, μην ανησυχείτε! Σε όλους μας συμβαίνει και δεν έχει σημασία, απλά μην αφήσετε αυτό το φόρεμα να σας νικήσει! Αν το χειρότερο χειροτερεύει, κάποιος που θα βρει το μισό τελειωμένο φόρεμα πιθανότατα θα σκεφτεί ότι βρήκε χρυσό. Μερικές φορές έχουμε την ανάγκη να το παρατήσουμε και να προχωρήσουμε! Εχουμε μάθει κάτι νέο κατά τη διάρκεια αυτού του έργου, οπότε πηγαίνουμε στο επόμενο με αυτά τα πράγματα στο μυαλό.
Σίγουρα υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτά. Αν έχετε κάτι να προσθέσετε από την εμπειρία σας προσθέστε το στα σχόλια για να βοηθηθούν και άλλοι!!
Η πρώτη φωτογραφία είναι από έργο της αγαπημένης μας φίλης και σχεδιάστριας μόδας Έφη Νανούδη. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα ή και να παραγγείλετε κάτι ειδικό επισκεφθείτε την προσωπική της σελίδα στο facebook