Είστε εδώ
Home > ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ > ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ > ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΑΤΡΟΝ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΑΤΡΟΝ

γιατι να αγορασετε εμπορικο πατρον και τι να προσεχετε στα σχεδια

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΑΤΡΟΝ

Γιατι να αγορασετε εμπορικο πατρον; Διότι τα εμπορικα πατρον σας παρέχουν έναν εύκολο τρόπο να τα κόψετε, να τα ράψετε και να καταλήξετε με ένα ρούχο που θα είναι απολύτως κατάλληλο για εσάς!!

Burdastyle

Η αγορά ενός πατρόν που προμηθεύεστε από ένα κατάστημα ή το διαδίκτυο έχει πολλά οφέλη. Περιέχει
πληροφορίες για όλα όσα θα χρειαστεί να γνωρίζετε για να ράψετε το σχέδιο που επιλέξατε. Το πατρόν συνήθως περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά μεγέθη και μπορείτε να συνδυάσετε στοιχεία από αυτά για την τέλεια εφαρμογή στο δικό σας σώμα.

Το εξωτερικό του φακέλου που παραλαμβάνετε σας παρέχει έναν λεπτομερή οδηγό σχετικά με τις ραφές και
τα εργαλεία που απαιτούνται, την καταλληλότητα του υφάσματος , την ποσότητα που χρειάζεστε, την φόδρα ή τα ενισχυτικά υφάσματα. Περισσότερες λεπτομέρειες για το πατρόν θα βρείτε πάντα στο εσωτερικό του φακέλου

Υπάρχουν πολλά δημοφιλή ονόματα στον τομέα των εμπορικών προτύπων:
Vogue, McCall’s, Butterick, Simplicity, New Look, Burda και Kwik Sew. Η απλότητα ή πολυπλοκότητα των διαθέσιμων σχεδίων κυμαίνεται από ένα πολύ απλό φόρεμα για έναν αρχάριο έως ένα εξελιγμένο σχέδιο υψηλής ραπτικής για πιο έμπειρους καταναλωτές.

Τα πρώτα σχέδια

Η ποιότητα των εμπορικών μοντέλων έχει βελτιωθεί σημαντικά από την εποχή που πρωτοπαρουσιάστηκαν την δεκαετία του 1830 στην Αγγλία και Γαλλία.

Εκείνη την εποχή τα έβρισκαν σε εβδομαδιαία ή μηνιαία περιοδικά, τα σχέδια είχαν ήδη κοπεί αλλά δεν είχαν καμία εκτύπωση επάνω τους και ήταν κατασκευασμένα από χαρτί χαμηλής ποιότητας
  Μέχρι το 1910 δεν περιλάμβαναν αναλυτικά φύλλα οδηγιών. Υπήρχαν λίγες τεχνικές πληροφορίες που παρέχονται για βοήθεια πχ. κόψτε και φτιάξτε τα ρούχα. Οποιεσδήποτε πληροφορίες εκτυπώνονταν  στο περιοδικό. Το 19ο αιώνα
 η ραπτική στο σπίτι χρειάζονταν ένα πολύ υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων για να ερμηνεύσουν τα πρώτα σχέδια.

Επιλέγοντας το σωστό μέγεθος

Μπορεί να έχετε ήδη αποφασίσει ποιο σχέδιο πατρόν θέλετε να ράψετε, αλλά πριν το αγοράσετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ποιο μέγεθος πρέπει να επιλέξετε. Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστεί να πάρετε μερικές από τις δικές σας βασικές μετρήσεις. Μη χρησιμοποιήσετε ένα τυπικό μέγεθος από ένα τυχαίο φόρεμά σας. Τα μεγέθη των καταστημάτων  έχουν διαφορετικά μεγέθη από τα εμπορικά πατρόν. 

Το νούμερο καταστήματος 44 μπορεί σε ένα εμπορικό πατρόν να είναι 46.
Αν και πολλές εταιρείες παραγωγής πατρόν  χρησιμοποιούν τις ίδιες μετρήσεις σώματος (εάν ένα μέγεθος στη Vogue είναι 16 , τότε  θα είναι 16 στο McCall’s).   Η κύρια μέτρηση για να αγοράσετε ένα πατρόν είναι η περίμετρος της περιφέρειας για φούστα και η περιφέρεια του στήθους για μπλούζα. Στην περίπτωση του φορέματος και οι δύο μετρήσεις είναι εξ ίσου σημαντικές.

Το σχήμα του σώματος

Ένα πλεονέκτημα της δημιουργίας των δικών σας ρούχων, είναι ότι μπορείτε να τα προσαρμόσετε στις μετρήσεις του ίδιου του σώματος σας. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε τα σχέδια των ρούχων που θα αναδεικνύουν τα καλά του σώματός σας και θα καλύπτουν τυχόν ατέλειες.
 Κατά την αγορά του πατρόν, σκεφτείτε το σώμα σας…δηλαδή το σχήμα και ποια σχέδια του ταιριάζουν.

Εδώ, κάποια γενικά σχήματα θα σας βοηθήσουν να βρείτε την καλύτερη εμφάνιση για τη σιλουέτα σας.

Κορυφαίο βαρύ τρίγωνο

Επιλέξτε λεπτές, καθαρές γραμμές πάνω από τη μέση για να ελαχιστοποιηθεί το πλάτος σε όλη την περιοχή των ώμων και του μπούστου. Προσεκτική επιλογή στο 
ντεκολτέ και την λαιμόκοψη, αποφεύγοντας τις φανταχτερές λεπτομέρειες. Απλά υφάσματα, μικρά μοτίβα και ελαφρά υφάσματα είναι κατάλληλα γι αυτή την περίπτωση.
Αποφύγετε τα φουσκωτά μανίκια και επωμίδες.  Κρατήστε τα σχέδια μανικιών απλά.
Μεσάτα ρούχα με έμφαση στο επάνω μέρος πρέπει να αποφεύγονται, καθώς τραβούν την προσοχή στο συγκεκριμένο σημείο.

Κύκλος (μήλο)

Επιλέξτε μπλούζες, σακάκια και φορέματα με αρκετά μεγάλο ντεκολτέ που θα τραβήξουν το μάτι επάνω μακριά από τη μέση. Κασκόλ, κοσμήματα και παπούτσια θα το επιτύχουν αυτό. Επιλέξτε μπλούζες και σακάκια από μαλακά υφάσματα που στρώνουν επάνω από τη μέση.
Αποφύγετε τις μπλούζες και τα φορέματα που προσκολλώνται στο σώμα. Μην τραβάτε την προσοχή στη μέση με ζώνες ή στυλ που είναι προφανές εστιασμένο στη μέση. Διατηρήστε ξεκάθαρα χρώματα, ειδικά στη μέση και αποφύγετε τις περικοπές.

Ωοειδές

Επιλέξτε στυλ  που τραβούν την προσοχή μακριά από το κέντρο του σώματος και μην κόβετε τη μέση με ζώνη, ταινία ή
ραφή. Φορέματα ή τουνίκ είναι κατάλληλα, και φούστες και παντελόνια που φοριούνται με μακριές μπλούζες, ενδείκνυνται .

Επίσης χοντρά περιδέραια και σκουλαρίκια που τραβούν την προσοχή μακριά από τη μέση είναι ιδανικά!!.
Αποφύγετε τα μπλουζάκια και τα στυλ που αγκαλιάζουν το σώμα και τονίζουν τη μέση.  Ποτέ μην βάζετε το πουκάμισο ή την μπλούζα μέσα σε φούστα ή παντελόνι

Υψηλό, στενό ορθογώνιο

Επιλέξτε στυλ με λεπτομέρειες στο μπούστο και την περιφέρεια για να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση της ισορροπίας του σχήματος.
Επιλέξτε υφάσματα με γράμματα και σχέδια, χοντρά πλεκτά, φίνα μάλλινα, μεταξωτά και σατέν.

Αποφύγετε τη στενή φούστα, τα στενά ίσια παντελόνια και εμφανίσεις με t-shirts, τα οποία τονίζουν τη μακρά και στενή φύση αυτού του σωματότυπου.

Κλεψύδρα 

Επιλέξτε σχέδια ρούχων που ντραπάρουν επάνω στο σώμα και όχι στυλιζαρισμένα ρούχα που μπορεί εμφανίζονται υπερβολικά μεγάλα.

Υφάσματα που ρέουν όπως το ζέρσει, πλεκτά ή ρούχα με ρέλια θα ενισχύσουν την εικόνα σε ένα σώμα με σχήμα κλεψύδρας. Απλά υφάσματα και φίνα σχέδια είναι κατάλληλα.
Αποφύγετε τα χοντρά, σκληρά υφάσματα και τα μπουφάν, που είναι ακατάλληλα  για καμπυλωτά σχήματα. Ευθεία, άμορφα φορέματα δεν θα προσθέσουν τίποτα σε ένα σωματότυπο με σχήμα κλεψύδρας.Μεγάλα σχέδια, υφάσματα με βαριά υφή προσθέτουν πλάτος στο σχήμα του σώματος, έτσι θα πρέπει να αποφεύγονται.

Το τρίγωνο βυθού (αχλάδι)

Επιλέξτε μπλούζες και μπουφάν με λεπτομέρειες όπως τσέπες, διακοσμητικά και κεντήματα που θα προσθέσουν ενδιαφέρον και θα τραβήξουν το μάτι μέχρι και μακριά από την περιοχή του ισχίου. Προσέξτε το μήκος είναι σημαντικό, όπως και οι οριζόντιες γραμμές  τονίζουν το πρόβλημα.
Αποφύγετε χαλαρά ντεκολτέ και ζιβάγκο, που τονίζουν τους στενούς ώμους και το μικρό επίπεδο στήθος.

Στενά, κωνικά προς τον αστράγαλο παντελόνια και γκέτες είναι ακατάλληλα, ειδικά όταν φοριούνται με φαρδιές μπλούζες
που κάνουν τη σιλουέτα να φαίνεται μεγαλύτερη και βαρύτερη.

Δείτε πως να αντιγράψετε ένα εμπορικό πατρόν


 

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας δελτίο


Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και γίνετε μέλη της Ραπτικής για Όλους.

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα, συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αφήστε μια απάντηση

Top
error: Content is protected !!