Είστε εδώ
Home > ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ > ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ > ΒΛΙΖΕΛΙΝΗ, ΑΡΑΧΝΗ, FREEZE PAPER, ΒΑΤΑ, INTERFACING

ΒΛΙΖΕΛΙΝΗ, ΑΡΑΧΝΗ, FREEZE PAPER, ΒΑΤΑ, INTERFACING

βλιζελινη αραχνη freeze paper βατα interfacing, τι ειναι ολα αυτα

ΒΛΙΖΕΛΙΝΗ, ΑΡΑΧΝΗ, FREEZE PAPER, ΒΑΤΑ, INTERFACING

τί είναι όλα αυτά;

Όταν αρχίσαμε να διαβάζουμε αγγλικά βιβλία για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας σχετικά με τις χειροτεχνίες πέσαμε μπροστά σε άγνωστο, τεχνικό λεξιλόγιο που αρχικώς μας έκανε τη ζωή δύσκολη. Ανοιγμένα παράθυρα στο pc με ιντερνετικά λεξικά και φόρουμ μπας και ανακαλύψουμε την άκρη ανάμεσα σε υλικά πού δεν ξέραμε πώς λέγονται στα ελληνικά και πάνω απ’ όλα αν μπορούμε να τα βρούμε στην αγορά.

 Με θεία μοδίστρα είχαμε μια υποψία σχετικά με τα υλικά κι ο όρος που μας είχε αποτυπωθεί ήταν “καρίνα”. Οκ, ξέραμε ότι την καρίνα την εφάρμοζε στην ανάποδη όψη του υφάσματος σε σακάκια και γιακάδες κυρίως για να γίνει το ύφασμα πιο στητό και σταθερό.

Αλλά τα βιβλία μας αναφέρονταν σε βλιζελινη αραχνη freeze paper βατα interfacing

Πώς να τα ζητήσεις στο ελληνικό κατάστημα; Κι έτσι άρχιζαν οι περιγραφές:

“Το θέλω για να φτιάξω αυτό”, “το χρειάζομαι για απλικέ” και μετά οι συνήθεις απαντήσεις ήταν:

“Δεν έχω τέτοιο πράγμα”, “Θέλεις αυτοκόλλητη, χοντρή ή λεπτή καρίνα;”,

“Μήπως εννοείς χαρτί ή αράχνη;”.

Μετά από πολλές δοκιμές και μελέτη μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα κάπως ξεκαθάρισαν στο μυαλό μας γι’αυτό και θα προσπαθήσουμε να σας μεταδώσουμε αυτή τη γνώση!

Με τον όρο interfacing τα βιβλία εννοούν οποιαδήποτε επένδυση εφαρμόζεται στην ανάποδη όψη του υφάσματος για να γίνει πιο σταθερό. Αν συνοδεύεται από τον όρο fusible πάει να πει ότι κολλιέται με τη βοήθεια θερμότητας μέσω του σιδερώματος. 

Αυτό στην Ελλάδα λέγεται γενικώς καρίνα. Κι αν εφαρμόζεται με σίδερο λέγεται αυτοκόλλητη. Μπορείς να βρεις λεπτή και χοντρή καρίνα, ανάλογα με το ύφασμα που χρησιμοποιείς. Σε ένα “ελαφρύ” ύφασμα θα χρειαστείς λεπτή κι αντίστοιχα σε ένα “βαρύ” μια πιο χοντρή. Η γυαλιστερή όψη της καρίνας είναι εκείνη που διαθέτει την κόλλα, η οποία με τη θερμότητα λιώνει και διαχέεται στις ίνες του υφάσματος. Άρα, προσοχή στην πλάκα του σιδερώματος! Η γυαλιστερή όψη κοιτάει την ανάποδη μεριά του υφάσματος. 

Η βλιζελίνη

Είναι ένα είδος “μεσαίας” θερμοκολλητικής καρίνας, ιδανική για κατασκευές με ύφασμα γιατί διατηρεί πολύ στητό το ύφασμα. Εμείς τη χρησιμοποιήσαμε ως επένδυση στους πάνινους κύβους  για να διατηρηθεί το σχήμα τους. 

Fusible web

Είναι ένα είδος χαρτιού που χρησιμοποιείται πολύ στο απλικέΈχει την ιδιότητα να ενώνει δύο υφάσματα και πάλι με τη βοήθεια θερμότητας. Αυτό δυσκολευτήκαμε να το εντοπίσουμε στην αγορά και  πάντα το ζητάμε ως “θερμοκολλητικό χαρτί για απλικέ”.

Τώρα τελευταία σε κάποια καταστήματα μας το παρουσίασαν ως “αράχνη”  αλλά δεν παίρνουμε όρκο ότι πρόκειται για το ίδιο υλικό.

Το fusible web ίσως το έχετε βρει και σε μορφή ταινίας, την οποία την χρησιμοποιούμε σε στριφώματα και κοντέματα ρούχων. 

Το freezer paper  

Απ’ ότι ξέρουμε δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα.  Είναι ιδανικό για στένσιλ σε ύφασμα, μιας και δεν επιτρέπει στο χρώμα να ξεφύγει από το περίγραμμα του σχεδίου.

Θερμοκολλητική βάτα

Βρήκαμε πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας. Εξυπηρετεί όσους ασχολούνται με την κατασκευή παπλωμάτων και quilting ή καπιτονάρισμα, αφού η βάτα παραμένει σταθερή κάτω από το ποδαράκι της ραπτομηχανής.

Εμείς τη χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε αυτή τη μαξιλαροθήκη,  ώστε να της δώσουμε πιο αφράτη υφή!!

Όπως βλέπετε, τα υλικά αυτά τα χρησιμοποιούμε σχεδόν σε κάθε project μας και μας λύνουν τα χέρια.

Ελπίζουμε να σας βοήθησε η ανάρτηση σε περίπτωση που είχατε σχετικές απορίες και βέβαια περιμένουμε παρατηρήσεις και διορθώσεις από πιο έμπειρες crafters! 

                    πηγή:koritsiagiaspiti.blogspot


Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας δελτίο


Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και γίνετε μέλη της Ραπτικής για Όλους.

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα, συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αφήστε μια απάντηση

Top
error: Content is protected !!